Hepatitisi


Pozdravljeni, pred vrati je poletje, ko tole pišem je zunaj že 34 stopinj in vsi smo v pričakovanju počitnic in dopustov. Žal pa vedno ne poteka vse tako kot smo si zamislili in nas lahko na počitnicah presenetijo tudi zdravstvene težave. Za lažje lahko poskrbimo kar sami, če potujemo v dežele, ki so bolj oddaljene oz. imajo posebne zdravstvene zahteve pa se je treba pripraviti vnaprej(cepljenja,zdravila,..). Danes v informacijo nekaj o virusnih okužbah, ki v Sloveniji niso tako pogoste in morda zato o njih ne vemo veliko oz. ne razmišljamo pogosto.


Trenutno v Evropi potekata dva izbruha okužbe s hepatitisom A, in sicer v Skandinaviji in Italiji, kjer sumijo na prenos virusa z zamrznjenimi jagodami, in pri potnikih, ki se vračajo s potovanj po Egiptu, in sicer iz Sharm-el-Sheika in Hurghade. O povečanem številu primerov hepatitisa A poročajo tudi z jugozahoda Združenih držav Amerike, kjer izbruh prav tako povezujejo z zamrznjenim jagodičevjem.


Danes poznamo 5 glavnih povrzočiteljev virusnega hepatitisa. Virus hepatitisa A (HAV), virus hepatitisa B (HBV), virus hepatitisa C (HCV), virus hepatitisa D (HDV), ki je pridružen HBV in virus hepatitisa E (HEV).


Vsem je skupno, da prizadenejo jetra, v grobem pa se razlikujejo po načinu prenosa okužbe (blato, kri, druge telesne tekočine) in možnosti razvoja kronične okužbe. Hepatitis A in E sta danes večinoma bolezni potnikov, ki potujejo v tropska in subtrobska območja. Hepatitis B in C pa sta resni kronični bolezni, ki desetletja potekata povsem prikrito in po mnogih letih privedeta do ciroze jeter in odpovedi delovanja jeter, lahko pa tudi do raka jeter.


Akutni virusni hepatitis je samoozdravljiva bolezen-zdravljenje je le simptomatsko. Z dokaj uspešnim zdravljenjem je lahko danes kronični hepatitis C ozdravljiva bolezen, kronični hepatitis B pa obvladljiva bolezen, če le obe kronični okužbi odkrijemo dovolj zgodaj(testiranja). S cepljenjem uspešno preprečujemo hepatitis A in B, posledično pa tudi hepatitis D.


Kaj je hepatitis?


Vnetje jeter, ki ga povzročajo virusi hepatitisa, spada med najbolj nevarne nalezljive bolezni sveta. Virusni hepatitis pogosto povzroči hudo in včasih življenje ogrožajočo akutno ali kronično bolezen. Hepatitis je zelo zahrbtna bolezen, ki se lahko popolnoma neopazno prenese na drugo osebo.


Katere vrste hepatitisa poznamo?


 • Hepatitis A: Povzroča ga virus hepatitisa A in se začne z nekarakterističnimi motnjami v počutju, kot sta slabost in bruhanje, lahko se pojavita tudi vročina in utrujenost. Razvije se zlatenica (rumeno obarvanje kože in oči) s svetlim blatom in temnim urinom. Zlasti pri otrocih je hepatitis A pogosto brez zlatenice, pojavijo se le blagi simptomi, podobni tistim pri prehladnih obolenjih. Bolezen traja od enega tedna do nekaj mesecev, redkeje tudi dlje, in se pozdravi sama od sebe ter pušča trajno imunost. Pri starejših lahko hepatitis A povzroči akutno odpoved jeter in smrt. Hepatitis A se prenaša po fekalno-oralni poti, torej je ena izmed najpogostejših s hrano posredovanih okužb. Virus je zelo odporen, preživi tudi zmrzovanje, uničijo pa ga prekuhavanje, pasterizacija ali preparati s klorom (npr. varikina)
  Na zdravega človeka se virus prenaša:

 • neposredno - kontakt z bolnikovimi izločki (najpogosteje blato, lahko pa tudi izločki iz nosu/ust);

 • posredno z umazanimi rokami, preko okuženih predmetov, vode, živil, mrčesa ali glodalcev. Pogosto so okužene školjke, posebno ostrige, polži, raki, razne solate, sadni sokovi.

 • prenos je možen tudi z okuženimi injekcijskimi iglami ali z okuženo krvjo in njenimi produkti.


Preventiva


Ker je največ virusa v blatu okužene osebe še preden se pojavijo značilni znaki bolezni, so pomembne higienske navade ljudi. Bolezen se hitro širi v slabih higienskih in socialnih razmerah.

Da bi zajezili širjenje bolezni priporočamo vsem, ne glede na to ali se je bolezen že pojavila ali ne, izvajanje sledečih ukrepov:


Stroga osebna higiena:


 • skrbno umivanje rok z milom pod tekočo toplo vodo pred jedjo, pred pripravo živil, po uporabi stranišča, ob prihodu v kolektiv, pred odhodom domov.
 • obvezne so individualne, najbolje papirnate brisače.
 • doslednost pri ostalih higienskih ukrepih: redno tuširanje, jutranje in večerno umivanje, umivanje zob, čisto perilo in oblačila, ...).
 • uporabljamo samo svoj pribor za osebno higieno (zobna ščetka, brisače, perilo, ...).
 • jedilnega pribora ne sme uporabljati druga oseba.
 • Za pitje, kuhanje, čiščenje, uporabljamo samo zdravo pitno vodo.
 • Uživanje zdrave hrane: hrana mora biti sveže pripravljena, dobro termično obdelana in postrežena še vroča. Sadje in zelenjavo temeljito operemo pod čisto, tekočo vodo.
 • Higiena v kuhinji: posodo pomivamo v vroči vodi z detergentom, nato jo dobro splahnemo pod tekočo vodo.Ob pojavu nalezljive zlatenice pa po temeljitem pomivanju in splahovanju kuhinjsko posodo in pribor še razkužimo v raztopini razkužila. Prav tako deske za rezanje kruha in mesa, mize za pripravo jedi in tla.
 • Higiena sanitarij: stranišče je potrebno redno higiensko vzdrževati. Poleg rednega čiščenja, se mora ves prostor sanitarij enkrat dnevno oz. za vsako izmeno po čiščenju z vročo vodo in detergentom tudi razkužiti z razkužilom, ki vsebuje klor. Pri tem je potrebno upoštevati navodila proizvajalca razkužila. Razkužiti je potrebno sedno desko, potezno vrvico z ročajem, kljuke na straniščnih vratih, keramične stene in umivalnike s pipami.
 • Prepovedano je zalivanje oz. gnojenje vrta z gnojnico oz. odpadki iz greznic!
 • Bolniki z nalezljivo zlatenico ne smejo pripravljati hrane, niti ne smejo biti na delovnem mestu, kjer se pripravlja, streže ali prodaja hrana, dokler bolezen povsem ne izzveni.
 • Za preprečevanje okužbe z virusom hepatitisa A poznamo učinkovito cepljenje.
 • Zdravljenje bolezni je simptomatsko, zelo pomembno vlogo pri boju z boleznijo pa ima odpornost organizma in takrat odsvetujemo uživanje alkoholnih pijač in mastne hrane.
 • Hepatitis B: Prenaša se s stikom s telesnimi tekočinami nosilca virusa hepatitisa B. Virus napade jetra in lahko povzroči rumeno obarvanje kože in beločnic. Hepatitis B se začne s slabostjo, včasih bruhanjem, bolečinami v trebuhu,vročino in neješčnostjo. Sledi zlatenica (včasih je tudi ni). Ti znaki lahko trajajo več tednov ali celo mesecev. Za diagnozo je potrebna laboratorijska potrditev.Virus hepatitisa B je stokrat bolj nalezljiv od virusa HIV in je med vzroki za nastanek raka v svetovnem merilu na drugem mestu. Pri približno 90 odstotkih novorojenčkov (pri 5 do 10 odstotkih odraslih) vnetje jeter lahko postane kronično. To je povezano s povečanim tveganjem za razvoj ciroze jeter oziroma raka na jetrih.


Kako se virus hepatitisa B prenaša?


Virus se pri okuženi osebi nahaja v visokih koncentracijah v krvi, slini, spermi, vaginalnem izločku, v majhnih količinah pa tudi v urinu, blatu, znoju, solzah in mleku doječe matere. Zaradi tega so možni naslednji načini okužbe:


• Najpogostejši način okužbe je nezaščiten spolni odnos z okuženo osebo. Pogost je prenos med injicirajočimi uživalci drog zaradi souporabe okuženih igel. Na enak način se ta virus širi tudi pri tetoviranju, prebadanju ušes, akupunkturi ali obrezovanju.

• Okužena mati lahko prenese virus hepatitisa B na otroka pred, med ali po porodu.

• Pri nenamernih poškodbah z iglami ali drugimi ostrimi predmeti, če so onesnaženi s krvjo okužene osebe (zdravstveno osebje; stik z odvrženimi iglami; osebe, ki uporabljajo skupne britvice, zobne ščetke ...)

• Prenos s krvjo in krvnimi pripravki je danes v razvitem svetu zelo redek zaradi testiranja krvi darovalcev


Kako preprečujemo okužbo z virusom hepatitisa B?


Hepatitis B preprečujemo s pravočasnim cepljenjem. Za dolgotrajno zaščito so potrebni trije odmerki cepiva. Z letom 1998 je cepljenje proti okužbam z virusom hepatitisa B postalo obvezno za otroke pred vstopom v šolo.


Poleg tega je treba upoštevati še:


• varno spolnost - pred spolnim prenosom okužbe varuje tudi kondom,

• uporabo svojega pribora za osebno higieno (pribor za britje, zobna ščetka ...),

• uporabo le sterilnih igel, brizg in drugih ostrih predmetov.


OSNOVNA DEJSTVA O HEPATITISU B


• Hepatitis B se prenaša s spolnimi odnosi.

• Možen je prenos z ostrimi predmeti, onesnaženimi z okuženo krvjo.

• Večina okuženih ne ve, da so nosilci in prenašalci virusa, ker lahko nimajo simptomov.

• Kronična okužba s hepatitisom B dolgoročno povzroča jetrno cirozo in jetrnega raka.

• Najučinkovitejše preprečevanje je s cepljenjem.

• Pomembna je varna spolnost in varovanje pred vbodi z ostrimi predmeti, onesnaženimi s krvjo.


Hepatitis C: Prenaša se z okuženo krvjo. Pogosto je okužba asimptomatska (ne povzroča težav ali krvavitev), če pa se bolezen razvije, lahko povzroči kronični hepatitis, zabrazgotinjenje jeter, cirozo in raka jeter. Cepivo za preprečevanje okužbe z virusom C ne obstaja. Simptomi okužbe se zdravijo z zdravili in nekaterim bolnikom se virus lahko popolnoma odstrani iz organizma.Pogost je pri uživalcih drog.


Brezskrbne počitnice, veliko nove energije za jesenske dni vam želim,


Barbara Peče Breznik,dr.med.,dr.dent.med.,specialist MDPŠ