Cepljenje proti sezonski gripi

 


Sezonsko cepljenje proti gripi poteka pozno jeseni in preprečuje okužbo z virusom gripe. Cepi se ena doza. Vsako leto je posebno cepivo, ki je prilagojeno severni polobli, zato se je potrebno cepiti vsako leto. Cepljenje se priporoča vsem.


Prihajajo hladni dnevi in z njimi povečano število prehladnih obolenj. Proti gripi se učinkovito zavarujemo s preventivnim cepljenjem.


Gripa je nalezljiva virusna bolezen. Za klinično sliko je značilen nenaden začetek z mrazenjem, visoko telesno temperaturo (nad 38°C), glavobolom, bolečinami v sklepih in mišicah ter utrujenostjo.

Gripa je veliko bolj nevarna od prehladov, ki so v zimskih mesecih prav tako pogosti. Po gripi velikokrat pride do zapletov, najpogostejša sta primarna virusna pljučnica, ki je lahko tudi smrtno nevarna ter sekundarna bakterijska pljučnica. Ločimo viruse influence A, B in C.


Cepljenje proti gripi je najpomembnejši in najučinkovitejši ukrep za zaščito pred boleznijo in njenimi posledicami.


Cepi se vsako leto, ker se za vsako sezono pripravi novo cepivo, glede na smernice Svetovne zdravstvene organizacije. Cepivo je inaktivirano, štirivalentno. Letošnje cepivo INFLUVAC TETRA vsebuje 4 antigene virusne gripe: Washington, Victoria, Cambodia, Phuket.

Cepljenje je, seveda, prostovoljno. S cepljenjem bomo pričeli po 12.10.2022.

Cepljenje je BREZPLAČNO ,v primeru da imate sklenjeno zdravstveno zavarovanje v Sloveniji (ZZZS). Sicer je cena 14 EUR.


Možno je tudi cepljenje proti pnevmokoknim okužbam (pljučnica) – cepivo Prevenar 13. Cena je 64 EUR.