Cepljenje proti sezonski gripi

 


Sezonsko cepljenje proti gripi poteka pozno jeseni in preprečuje okužbo z virusom gripe. Cepi se ena doza. Vsako leto je posebno cepivo, ki je prilagojeno severni polobli, zato se je potrebno cepiti vsako leto. Cepljenje se priporoča vsem.


Prihajajo hladni dnevi in z njimi povečano število prehladnih obolenj. Proti gripi se učinkovito zavarujemo s preventivnim cepljenjem.


Gripa je nalezljiva virusna bolezen. Za klinično sliko je značilen nenaden začetek z mrazenjem, visoko telesno temperaturo (nad 38°C), glavobolom, bolečinami v sklepih in mišicah ter utrujenostjo.

Gripa je veliko bolj nevarna od prehladov, ki so v zimskih mesecih prav tako pogosti. Po gripi velikokrat pride do zapletov, najpogostejša sta primarna virusna pljučnica, ki je lahko tudi smrtno nevarna ter sekundarna bakterijska pljučnica. Ločimo viruse influence A, B in C.


Cepljenje proti gripi je najpomembnejši in najučinkovitejši ukrep za zaščito pred boleznijo in njenimi posledicami.


Cepi se vsako leto, ker se za vsako sezono pripravi novo cepivo, glede na smernice Svetovne zdravstvene organizacije. Cepivo je inaktivirano, štirivalentno. Letošnje cepivo INFLUVAC TETRA vsebuje 4 antigene virusne gripe: Washington, Victoria, Cambodia, Phuket.

Cepljenje je, seveda, prostovoljno. S cepljenjem bomo pričeli po 02.10.2023.

Cepljenje je letos samoplačniško. Cena je 14,00 €. V preteklih letih je cepljenje kril državni proračun v skladu z interventno zakonodajo, ki pa ni več veljavna.


Sočasno se lahko tudi brezplačno cepi novi Covid 19 Comirnaty/Omicron XBB.1.5 ali

proti pnevmokoknim okužbam (pljučnica) – cepivo Prevenar 13 (konjugirano cepivo)

- cena je 65,00­ EUR, ali pa Pneumovax (polisaharidno cepivo) - cena je 50,00­ EUR.