Vitamin D

       

       Lahko bi mu rekli tudi rešitev letošnjega anti poletnega virusa. Ko govorimo o vitaminu D lahko debato tudi spreobrnemo proti COVID-19 bolezni, ki je huda prizadela marsikatero državo letos. Kako pa vitamin D vpliva na koronavirus?


Kaj sploh je vitamin D?

           Vitamin D je v maščobi topen vitamin, ki ima veliko pozitivnih plati. S pomočjo njega pridobimo na mineralizaciji kosti, zagotavlja pa tudi rast in razvoj kostnega tkiva, poleg mnogih drugih prednosti. Ščiti nas pa tudi pred okužbami oz. nam pomaga tako, da prepreči evolucijo okužbe. Na voljo nam je predvsem spomladi in tekom poletja, ko lahko dolge rokave pospravimo v omaro in kožo izpostavimo Soncu, ki pa pripomore k delovnemu procesu vitamina D. Tega vitamina ne moremo tvoriti sami, zato ga moramo vnašati v obliki vitamina D2, ki ga sonce nato z UVB žarki pretvori v obliko D3. Prav zato smo pozimi toliko bolj občutljivi na bolezni, saj se radi toplo oblečemo, kar nas pa prikrajša že tako majhne količine sončnih žarkov, ki nas obišče pozimi. Pomembno je tudi, da vemo, da imamo mi na severni polobli drugačne pogoje, saj ko je pri nas poletje in najboljša sezona vitamina D, je na južni polobli zima, ko je pa situacija ravno obratna. Pomaga nam pa lahko mleko obogateno z vitaminom D, rumenjak ali pa ribe, saj to so živila, ki so obogatena z vitaminom D3.


Ali vpliva na vse enako?

            Ljudje smo raznoliki, kar se pa tudi pozna pri okužbah, saj tu so na višjih stopničkah starejši, kadilci, kronični bolniki, tisti z čezmerno telesno težo in ljudje z boleznimi prebavil. Pri njih je vnos zaščitnih vitaminov esencialnega pomena. Vitamin D pri ljudeh spodbudi celice  po imenu makrofagi, ki pa imajo nalogo, da požirajo bakterije in viruse kot je koronavirus sam. Poleg tega tudi krepi stike med posameznimi celicami telesa in spodbudi tvorbo protivnetnih snovi -interlevkini. Prav ti preprečijo citokinski vihar, ki je lahko za človeka usoden.

            Omembe vredna skupina so tudi otroci, saj so oni nekje do tretjega leta starosti še posebej zaščiteni pred sončno svetlobo tako med zimo kot med poletjem, ko jih starši pogosto mažejo s sončno kremo. Vnos s hrano je alternativa, vendar ni dovolj efektiven način. Dejstvo je, da otroci potrebujejo vitamin D za rast, saj brez njega so lahko tudi bolj utrujeni, kar je lahko posledica oslabljenega imunskega sistema. Vnos je priporočljiv ne glede na to, če so dojeni ali pa, če dobivajo nadomestno mleko. Otroci niso edina izpostavljena starostna skupina, imamo tudi starejše, ki so lahko zelo ogroženi v času epidemij oz. pandemij. Posledično so ogroženi tudi oskrbovanci domov. Presenetljiv pojav pomanjkanja vitamina D je tudi pri zdravstvenih delavcih, saj delajo v zaprtih prostorih.


Še nekaj podrobnosti

            Izrazito redek pojav pri tem vitaminu je prekoračenje priporočene količine, kar lahko v skrajnih primerih privede do povišanje vrednosti kalcija v krvi in ledvičnih kamnov. Previdnost je potrebna še posebej pri tistih, ki imajo katerega izmed dveh stanj že.

            Vsakdo dandanes ve, da razsaja nov virus, ampak vitamin D je tu, da reši dan. Ta vitamin je že pomagal v času španske gripe, ko so odkrili njegovo uporabnost. Pri boju proti koronavirusu pa ogromno doprinese, saj so ugotovili, da bolniki z zadostno količino vitamina D imajo kar osemkrat manjšo možnost za razvoj kritične oblike bolezni. Zato pa le poskrbite, da izkoristite sončne dneve v celoti.