Kdaj se je primerno cepiti proti sezonski gripi?

        Sezonsko cepljenje proti gripi poteka pozno jeseni in preprečuje okužbo z virusom gripe. Cepi se ena doza. Vsako leto je posebno cepivo, ki je prilagojeno severni polobli, zato se je potrebno cepiti vsako leto. Cepljenje se priporoča vsem.

    Prihajajo hladni dnevi in z njimi povečano število prehladnih obolenj. Proti gripi se učinkovito zavarujemo s preventivnim cepljenjem.


Kaj je gripa?

     Gripa je nalezljiva virusna bolezen. Za klinično sliko je značilen nenaden začetek z mrazenjem, visoko telesno temperaturo (nad 38°C), glavobolom, bolečinami v sklepih in mišicah ter utrujenostjo.

      Gripa je veliko bolj nevarna od prehladov, ki so v zimskih mesecih prav tako pogosti. Po gripi velikokrat pride do zapletov, najpogostejša sta primarna virusna pljučnica, ki je lahko tudi smrtno nevarna ter sekundarna bakterijska pljučnica. Ločimo viruse influence A, B in C. Cepljenje proti gripi je najpomembnejši in najučinkovitejši ukrep za zaščito pred boleznijo in njenimi posledicami.


Še nekaj podrobnosti

         Cepi se vsako leto, ker se za vsako sezono pripravi novo cepivo, glede na smernice Svetovne zdravstvene organizacije. Cepivo je inaktivirano, štirivalentno. Letošnje cepivo VAXIGRIP TETRA vsebuje 4 antigene viruse gripe: H1N1, H3N2, Victoria, Yamagata. Cepljenje je, seveda, prostovoljno. S cepljenjem bomo pričeli po 22.10.2019. Cena cepljenja je 14,00 EUR.

        Možno je tudi cepljenje proti pnevmokoknim okužbam (pljučnica, sepsa, meningitis, okužbe krvi) – cepivo Prevenar 13.

Cena je 64 EUR.